In Nederland is het weer altijd wisselvallig, waardoor het zelfs in de zomer vaak kan regenen. Een tuinoverkapping is ideaal om op veel meer momenten te kunnen genieten van je tuin, dan enkel wanneer de zon schijnt.
Ben je een handige Harry en wil je niet te veel geld uitgeven voor een overkapping? Dan kun je zelf een overkapping bouwen. Lees snel deze blog met een stappenplan om dit goed aan te pakken.
Stap 1: Planning
Voordat je begint met het verzamelen van het hout en de benodigde bouwmaterialen, is het belangrijk om de eerste stap uit te voeren bij het zelf maken van een houten overkapping: het maken van plannen. Bedenk waar je de overkapping wilt plaatsen en welke afmetingen deze moet hebben.
Neem bovendien de tijd om jouw wensen te overwegen en laat je inspireren op het internet, zoals op: https://valkveranda.nl/assortiment/
Stap 2: Betonpoeren plaatsen
Nadat al de plannen gemaakt zijn, kun je eindelijk aan de slag met het maken van de overkapping. Het is verstandig om te beginnen met het leggen van de betonpoeren. Betonpoeren zijn een heel belangrijk onderdeel van de fundering. De betonpoeren zorgen ervoor dat de constructie tijdens een storm niet in de grond zakt of wegwaait.
Stap 3: Staanders plaatsen
Als de betonpoeren geplaatst zijn, kun je aan de slag
gaan met het plaatsen van de staanders. Staanders zijn de constructiebalken van je houten overkapping. Hiervoor moet je aan de onderkant van de staander een beslag set monteren. Wanneer de palen stevig op de betonpoer zijn vastgedraaid, kun je verder gaan met de opbouw. Let er hierbij op dat de staander waterpas staan en dat ze allemaal dezelfde hoogte hebben.
Stap 4: Aan de woning bevestigen
De vierde stap is het aanbrengen van wandbeugels aan de buitenkant van de woning of schuur. Het is namelijk niet mogelijk om de constructie direct aan de muur te bevestigen. Door gebruik te maken van stevige wandbeugels creëer je een solide basis voor je houten overkapping.
Stap 5: De constructie
Na de bevestiging aan de woning, kun je doorgaan met het monteren van de dakconstructie. Hierbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de dragende balken en de dwarsbalken. Begin eerst met het bevestigen van de dragende balken, zodat de staanders direct met elkaar verbonden worden. Daarna kun je de dakliggers installeren en deze ook verbinden met de rest van de constructie. Op deze manier creëer je een stevig raamwerk voor de overkapping. Vervolgens kun je doorgaan met het aanbrengen van de zijwanden en eventueel de vloer plaatsen.