Duurzaamheid begint een steeds groter begrip te worden in onze samenleving. Er is dan ook een steeds grotere vraag naar duurzame houtsoorten. Over het algemeen is hout al een milieuvriendelijk materiaal. Er zijn namelijk weinig fossiele brandstoffen nodig om hout te kappen, bewerken en vervoeren. Ook kunnen de bossen waar hout vandaan komt duurzaam worden beheerd waardoor deze grondstof niet snel zal opraken. Daarnaast is hout makkelijk te gebruiken en is het ook een mogelijkheid om hout tweedehands aan te schaffen. Maar welke houtsoorten zijn het meest duurzaam? En welke houtsoorten gebruikt u binnen of juist buiten? Wij vertellen u er meer over in deze blog!
Wanneer is een boom en houtsoort duurzaam?
Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten wanneer u hout wilt aanschaffen. Zo is bijvoorbeeld hardhout uit Europa veel duurzamer dan tropisch hardhout. Ook kunt u ook altijd checken of het hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Dit kunt u herkennen aan de FSC of PEFC keurmerken. Gemodificeerd hout is de meeste duurzame vorm van hout, dit is namelijk hout zonder bestrijdingsmiddelen. Het meest duurzame is natuurlijk om te kiezen voor tweedehands of gerecycled hout. Probeer zelf nooit meer hout te gebruiken dan nodig is en kijk dan ook altijd naar de verschillende afmetingen.
Duurzame houtsoorten
Om erachter te komen of een houtsoort duurzaam is zijn er verschillende duurzaamheidsklassen. Dit geeft aan hoelang een bepaald houtsoort mee kan gaan. De levensduur van een houtsoort zegt veel over de duurzaamheid. Hoe langer de levensduur van het hout, des te duurzamer het hout genoemd mag worden.
Duurzaamheidsklasse 1
Houtsoorten van duurzaamheidsklasse 1 hebben een lange levensduur en kunnen voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Vaak gaan deze meer dan 25 jaar mee. Voorbeelden van houtsoorten zijn Ipé, Padouk en Mukulungu.
Duurzaamheidsklasse 2
Houtsoorten in duurzaamheidsklasse 2 zijn vaak de hardhoutsoorten. Deze houtsoorten hebben een levensduur van zo’n 20 jaar en zijn iets minder van kwaliteit. Zo kunnen ze bijvoorbeeld net iets minder goed tegen vocht en nemen meer vuil op. Daarom is hout in de duurzaamheidsklasse 2 ook goedkoper. Voorbeelden zijn Kapur, Bankirai en thermisch gemodificeerd vuren en grenen.
Duurzaamheidsklasse 3
In de duurzaamheidsklasse 3 zitten veel naaldhoutsoorten. Dat de prijs van dit hout goedkoper is, is ook te zien in de kwaliteit, levensduur en werking. Deze houtsoorten gaan vaak zo’n 15 jaar mee. Desondanks wordt dit hout ook nog steeds als duurzaam gezien en is het vaak een oplossing voor de prijsbewuste klant. Voorbeelden zijn Keruing en termisch gemodificeerd bamboe.
Duurzame houtsoorten voor buiten
Hout dat buiten wordt gebruikt, moet natuurlijk bestendig zijn tegen allerlei verschillende weersomstandigheden en factoren van buitenaf. Het meest gebruikte houtsoort is hardhout, meteen ook een van de duurzaamste houtsoorten die er bestaat. Naast dat het niet behandeld hoeft te worden is het enorm stevig en heeft het wel een levensduur van 25 jaar en langer. Hardhout wordt dan ook vaak gebruikt voor terrassen, schuttingen, carports en tuinafzettingen.
Hout wordt binnenshuis voornamelijk gebruikt als decoratie of verwerkt in meubels. Voorbeelden hiervan zijn houten wand afscheidingen, wandpanelen en woonaccessoires. Binnen kan ook hout worden gebruikt dat minder goed tegen vocht kan, het zal dan ook minder snel slijten dan wanneer het buiten staat. Ondanks dat hier niet zo’n duurzame houtsoorten voor nodig zijn raden wij het toch aan om op de duurzaamheid te letten. Zo kunnen jouw meubels en woonaccessoires langer meegaan en ben je ook nog milieuvriendelijk je huis aan het inrichten.
Wil je meer weten over de houtsoorten die wij gebruiken voor onze producten? Neem dan contact met ons op via de website. We vertellen je er graag meer over!
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!