We zien steeds meer mensen die besluiten rolluiken aan te schaffen voor hun woning. Niet alleen omdat ze de kamer verduisteren, maar juist ook omdat rolluiken je woning isoleren en beveiligen. Maar wat kosten rolluiken eigenlijk en waar moet je op letten bij de aanschaf? Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren die de prijs van rolluiken bepalen en geven we tips om de beste keuze te maken.
Factoren die de prijs van rolluiken bepalen
De kosten van rolluiken zijn afhankelijk van verschillende factoren, denk bijvoorbeeld aan het type, het materiaal, de bediening en de montagekosten. Wanneer je besluit rolluiken aan te schaffen, bepaal je vaak eerst het type rolluik. Je kunt kiezen voor een standaard rolluik of voor een Solar rolluik. Voor een Solar rolluik betaal je meer dan voor een standaard rolluik, omdat de motor in een Solar rolluik net iets anders is dan bij een standaard rolluik. Een Solar rolluik is namelijk voorzien van een zonnepaneel en accumotor die ervoor zorgen dat je op een duurzame manier energie opwekt. De aanschaf van een Solar rolluik ligt dan wel wat hoger, maar uiteindelijk bespaar je hiermee wel op je energiekosten.
Materiaal: Naast het type rolluik moet je ook nadenken over het materiaal van het rolluik. De meest betaalbare optie zijn kunststof rolluiken. Dit is een budgetvriendelijke oplossing, maar minder sterk en isolerend dan aluminium. Aluminium luiken zijn een stuk effectiever wanneer het gaat om het isoleren en het beveiligen van je woning. Daarnaast is aluminium een stuk duurzamer dan kunststof, daarom ligt de aanschafprijs van aluminium rolluiken dan ook een stukje hoger.
Bedieningssysteem
Vervolgens is het tijd om je gewenste bediening te kiezen. Ga je voor handmatige, elektrische of toch maar de Smart Home variant? Handmatig is de meest betaalbare optie waarbij je je rolluik eenvoudig bedient door middel van een band of koord. Wil je gaan voor meer gemak en comfort? Kies dan voor elektrische bediening met behulp van een wandschakelaar of afstandsbediening. De meest prijzige, maar ook de meest luxe opties, zijn slimme rolluiken. Deze luiken zijn te bedienen via een app op je telefoon, ook wanneer je niet thuis bent.
Slimme rolluiken zijn daarnaast vaak te koppelen aan systemen zoals Google Home of Alexa. Dit maakt het mogelijk om je luiken automatisch te laten openen en sluiten op basis van tijdschema’s, weersomstandigheden of aanwezigheid in huis. Wat het extra gemakkelijk maakt!
Inmeten en montage: Tot slot moet je bedenken of je het luik zelf gaat inmeten en monteren, of dat je dit gaat uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Zelf monteren is een optie waarmee je veel geld bespaard. Maar met professionele plaatsing door bijvoorbeeld Zon en Scherm, ben je verzekerd van een betere werking en een langere levensduur. Zij meten de rolluiken bij jou op locatie in en na productie, komen de monteurs langs om de rolluiken vakkundig te monteren op de gewenste plek.
Gemiddelde prijzen van rolluiken
Afhankelijk van bovenstaande factoren kunnen de kosten voor rolluiken raam erg verschillen. Zo koop je het meest eenvoudige type rolluik al voor € 150,-, exclusief montage. Maar voor meer gemak, betere kwaliteit en een langere levensduur, betaal je al snel € 300,-. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Waarop letten bij de aanschaf van rolluiken?
Bij het kopen van rolluiken is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar je wensen op het gebied van kwaliteit, garantie en isolatiewaarde. Aluminium luiken bieden bijvoorbeeld een betere duurzaamheid en bescherming tegen inbraak dan kunststof varianten. Daarnaast kan een goed isolerend rolluik helpen om energiekosten te verlagen. Weeg van tevoren dus goed je wensen en budget tegen elkaar af.